Van angst naar vertrouwen

Geplaatst op Geupdate op

‘Je moet je angst onder ogen zien’ is zo’n gevleugelde uitspraak, waar ik helemaal niets mee kan. Want waarom is angst per se het uitgangspunt? Volgens mij is het veel zinvoller om je vertrouwen aan het woord te laten. Vertrouwen is hoop, maar dan nog even ietsje meer. Vertrouwen durft vooruit te kijken.

Gek genoeg merk ik dat diegenen die zich in het kader van het corona-virus verzetten tegen de overheidsmaatregelen en de inzichten die de experts op velerlei gebied met ons delen dat koppelen aan dat ene begrip: angst. Alsof ieder die zich schikt naar de maatregelen of voorzichtigheid in acht wil nemen handelt uit louter angst. Wat is dat toch voor een idiote gedachte? Het gevoel van angst is nog geen moment bij me opgekomen, geloof ik. Maar waarom is dat dan het enige constante woord in de vocabulaire van degenen die de maatregelen betwisten? Waarom zouden we in godsnaam -of in wiens naam dan ook- ons gedrag laten leiden door angst? Het kan naar mijn idee maar een ding betekenen: dat diegenen die mensen ervan betichten uit angst te handelen daar zelf aan ten prooi zijn gevallen en zich daar uit alle macht tegen af willen zetten. Omdat diegenen misschien zelf zo hard op zoek zijn naar een tegenhangende emotie. Goed nieuws: die is er!

Het coronavirus brengt niet alleen een besmettelijke ziekte in onze wereld, maar het trekt als een splijtzwam een grote streep door de samenleving. Het virus reist zolang wij reizen, het feest zolang wij feesten, maar liever dat het virus uiteindelijk langzaam wegsterft dan wij. En daarmee bedoel ik ook ‘van binnen’ wegsterven, want daar zijn we altijd nog zelf bij, aan welke kant je ook staat.

Is er wel een kant? Staan we niet allemaal aan dezelfde kant? Ik heb af en toe geen idee, maar misschien durven we verder te kijken dan de kant waar we staan, en kunnen we zelf bruggen slaan naar die andere kant, want dat helpt ons vast verder vooruit. Bouw liever bruggen in plaats van muren, ook -of juist?- in deze tijd van de beperkingen waarmee we ons geconfronteerd weten. Angst vermoeid, put uit en is een aanslag op de levenskracht die we beter voeden met optimisme en positieve aandacht voor elkaar.

Praat elkaar liever moed in, in plaats van angst, want dat is veel effectiever. Wat er gebeurt en wat er misschien nog gaat gebeuren, heb je dan misschien niet zelf in de hand, maar wel de manier waarop je daarop reageert en hoe je ermee omgaat. Niets is zeker, en zelfs dat niet. Maar dat hoeft niet onze angst te voeden, want dan onderdrukken we alle mooie inspiratie, cretiviteit en vindingrijkheid die we ook in ons hebben! Durf deze tijd door te staan in het vertrouwen dat het, hoe dan ook, maar een tijdelijke tijd is. Houd moed, hou vol. En zo af en toe een vriendelijk bemoedigend woord helpt. Dan vinden we ook weer meer vertrouwen in elkaar.

Een gedachte over “Van angst naar vertrouwen

    Mies Huibers zei:
    16/10/2020 om 23:04

    Angst is de ene kant van de medaille. De andere kant is liefde. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dan ligt angstig worden voor de hand. Ik begrijp dat wel. Ik begrijp ook dat juist nu verbondenheid, medeleven en liefde uitstralen belangrijker is dan ooit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s